Wist je dat Halle een hele reeks prachtige muurschilderingen rijk is? Spring op je fiets en bewonder ze een voor een dankzij de Halse Street Art Tour! De fietsroute van 21 kilometer laat je adembenemende streetart zien van nationale en internationale graffitikunstenaars in Halle, Lembeek en Buizingen. Je leert zowel de artiesten als de verhalen achter de kunstpareltjes kennen. Haal je plannetje in het toerismekantoor en volg het fietsparcours van de Street Art Tour!
Welke 9 kunstwerken kan je bewonderen?
Konijn (Play the Rabbit, Free the Bird)
➜ JC De Kazerne, Leide, Halle
In 2016 toverde de kunstenaar een konijn op de oude droogtoren van de oude brandweerkazerne. Het gaat om een parelwit konijn dat vogels gevangen houdt in een kooi, maar eentje dreigt te ontsnappen. De kleuren spelen ook een belangrijke rol. De paarse en groene kleur symboliseren het Hallerbos. Hoe het verhaal verder loopt, laat de kunstenaar Vanhee aan de bezoekers over. Gijs Vanhee is een internationaal beroemd street art kunstenaar uit Mechelen.
Speelbos
➜ Molensite, Eizingen, Buizingen
Ontdek een fraai stukje kunst langs het rustgevende Zennepad. Sta even stil bij het stromende water en geniet van de natuur rondom je. De blinde gevel werd in 2021 opgefleurd door zijn magische kleuren die de natuurkleuren een extra touch geven. Het werd gemaakt door Simon Mannaerts, ook gekend onder de naam SIMO. Tekenen is duidelijk zijn tweede natuur. Hij maakt portretten in olieverf, maar ook grootschalige muurschilderingen zoals hier.
Het verleden
➜ NMBS-station (tunnel), Buizingen
Het station van Buizingen werd opgefleurd met artistieke tekeningen uit een ver en dicht verleden. Ze werden in 2016 gemaakt door bekende artiesten uit de street art scene. Als je door de tunnel loopt kom je in een Egyptische sfeer terecht. Er is gewerkt met de basiskleur wit om de tunnel helderder te doen lijken en meer diepte te creëren. Kunstenaars hebben samen ook een bepaald kleurenpalet afgesproken om een mooie geslaagde kleurencombinatie te realiseren.
Sterrenbeelden
➜ NMBS-station, Halle
De 180 meter lange stationsmuur is door maar liefst 24 talentvolle street art artiesten in 2018 tot stand gekomen. Ze gebruikten maar liefst 600 spuitbussen. Een groot deel van de artiesten zijn internationaal bekend. Het fleurt de stationsbuurt op en daarbij valt het in het oog van de treinreizigers. Opvallend is het sterrenbeeld tweeling. Het is een verwijzing naar Adrien François Servais. Hij was een bekende celist, componist en daarbij ook ereburger van Halle.
Het betoverde bos
➜ Vaartkant Pacapime, Halle
Laat je betoveren door het collectief van Gooze & Bozik. Met een muur van maar liefst 2000 m2 is het één van de grootste muurschilderingen in Europa. Het werk is een sprookje over een jongen en een meisje uit Halle die elke dag een natuurwandeling maken op weg naar school. Van het papier dat ze op de grond vinden maken ze dieren die echt tot leven komen. Het prachtige muurschilderij is gemaakt in 2021 op de achterzijde van de papierfabriek Pacapime. Het papier komt als het ware tot leven. Aan deze zinderende Zenne willen ze met dit werk de inwoners en de bezoekers bewust maken van de Zenne en aantonen dat street art een adembenemend effect kan hebben op een plaats.
Hallerbos
➜ NMBS-station (tunnel), Lembeek
In het station van Lembeek werd er met basiskleur paars gewerkt als verwijzing naar het Hallerbos en zijn typische boshyacinten. Het station kent een ruime tunnel met veel lichtinval wat ervoor zorgt dat de street art werken nog dat tikkeltje extra gaan stralen. De prachtige werken zorgen ervoor dat de stations in een positief daglicht geplaatst worden. Het werk dateert uit 2015 en kwam tot stand dankzij vzw Killerbee.
Paassoldaten
➜ NMBS-station, Lembeek
De Lembeekse traditie diende als inspiratiebron voor Nitra Art en staat sinds 2021 getekend op de muren van het station. De Sint-Veroonmars is bij vele inwoners van Lembeek een grote trots. Het is een eeuwenoude traditie die op Paasmaandag doorgaat om de heilige Sint-Veroon te eren.
Rouwruimte
➜ Begraafplaats, Gaasbeeksesteenweg, Halle
Aan de begraafplaats is er in 2021 een mooie, rustgevende rouwruimte voor kinderen en jongeren gecreëerd. Het is een plek waar ze een dierbaar verlies kunnen verwerken. Ze kunnen er ook een boodschap achterlaten op het krijtbord naast het werk. Op deze plaats komen er allerlei natuurlijke elementen voor. De plek wordt symbolisch afgeschermd door een taxus haag. Het staat voor verbinding tussen leven en dood, eeuwigheid en vergankelijkheid.
Jungle / Oerwoud
➜ Paterskerk, Volpestraat 25, Halle
Welkom aan de allereerste kerk in België die de hedendaagse street art kunst verwerkt. Na 400 leeggespoten spuitbussen is het een artistieke plek geworden die je meeneemt in het oerwoud. De artiesten hebben zich geïnspireerd op de locatie. Het was opmerkelijk dat er weinig ramen waren in de Paterskerk en hun fantasie nam hen meteen mee naar een verlaten kerk ergens in de jungle waar de ark van Noa gestrand is. Op 1 december 1842 vond hier de allereerste misviering plaats. Nu is het een moderne plek waar je het prachtige werk van Bart Smeets en Steve Locatelli kan bewonderen. Het werk is er sinds 2017 op de muur aan het pronken.