Hallerbos

Bos

Bezoek het bosmuseum

Hongerig naar kennis over het Hallerbos? Dan is het Bosmuseum zeker iets voor jou!

Hyacint

Hallerbos.be

Voor meer info over de bloei van hyacinten, bosbeheer en andere bezoekersinfo kan je terecht op de officiële website van het Hallerbos.
 

Het Hallerbos is een ecologisch erg waardevol bos met zeer rijke fauna en flora! Door het gevarieerde reliëf kun je er heerlijk wandelen.

Het Hallerbos was lange tijd met het Zoniënwoud verbonden en is net als 'grote broer' doorheen de geschiedenis altijd bos gebleven. De bodem en het reliëf zijn dus goed bewaard, maar de bomen zijn nog relatief jong. Tijdens en na de Eerste Wereldoorlog vonden grote kappingen plaats. Tussen 1930 en 1950 werd het Hallerbos herbebost. Vandaag beslaat het Hallerbos bijna 555 hectare, waarvan 100 hectare bosreservaat en 5 hectare natuurreservaat, bekend als 'de Duling'. Vier diepe valleitjes doorsnijden het bos.

Planten en dieren

De lentebloeiers zijn het paradepaardje van het bos: wilde narcis, bosanemoon, speenkruid, wilde hyacint en daslook kleuren achtereenvolgens het bos. Als de duizenden hyacinten eind april tijdens het Hyacintenfestival de bodem bedekken, is een wandeling hier een unieke ervaring.

Voor zoogdieren als reeën, eekhoorns of marterachtigen is het domein een rustgebied. Maar ook andere diersoorten voelen zich hier thuis. Het Hallerbos herbergt een van de grootste populaties van de vuursalamander in Vlaanderen. De grootste spechtsoort van het bos, de zwarte specht, hakt hier holten in de bomen, waarin zeldzame vleermuizen graag schuilen.

Wandelen, fietsen & paardrijden

Zowel wandelaars, fietsers, ruiters als rustzoekers kunnen volop genieten in het Hallerbos. Drie wandellussen zijn bewegwijzerd:

➜ De Sequoiawandeling (4 km – 5.714 stappen) brengt je langs de mammoetbomen, echte bosreuzen uit Californië.

➜ De Reebokwandeling (7 km – 10.000 stappen) leidt je langs verschillende bostypes.

➜ De Achtdrevenwandeling (1,8 km – 2.571 stappen) gaat tot in het hart van het bos, met aangepaste verharding, voldoende rustpunten en een vrijwel vlak parcours. Daarom is deze wandeling geschikt voor minder mobiele personen.

Paardrijden kan op de aangeduide paden. Voor het jonge geweld zijn er verschillende speelzones voorzien in het Hallerbos.

Zin om wat langer te blijven?

Dan kan je terecht in vakantiehuis Bosnest. De voormalige boswachterswoning is de ideale uitvalsbasis om het Hallerbos en de regio te ontdekken. Het is een charmante vakantiewoning voor 4 personen aan de rand van het Hallerbos. Kom genieten van de natuur, van elkaars gezelschap, het zonnige terras in de lente en zomer en het uitzicht op groen en vogels. 
 

Niet te missen in Halle

Hyacintenfestival

Hyacintenfestival

Hallerbosroute

Hallerbosroute

Muurschildering "Het Betoverde Bos"

Muurschildering Het Betoverde Bos